Suriname richt fonds op voor MKB, met Inter-Amerikaanse Investeringsmij

PARAMARIBO — Suriname ondertekent volgende week een overeenkomst met de Inter-Amerikaanse Investeringsmaatschappij (IIC) om een fonds op te richten dat kredieten verleent aan kleine bedrijven. Dat maakte Gilmore Hoefdraad, governor van de Centrale Bank van Suriname, gisteren bekend tijdens het Forum Concurrentievermogen in de KKF-congreshal. “Dit is een bescheiden start om de economie te stimuleren”, aldus Hoefdraad.

“We hebben de ervaring uit het verleden dat fondsen werden weggesluisd voor politieke doeleinden”, zei de bankgovernor. “Door de IIC erbij te betrekken, kunnen we die politisering voorkomen.” De IIC is verbonden aan de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). De organisatie krijgt een agent in Suriname, die zal worden aangewezen door het ministerie van Financiën. Deze zal de aanvragen ook beoordelen. Het zal gaan om een zogenoemd ‘revolverend fonds’; aflossingen op de verstrekte leningen komen terug in het fonds en zijn daardoor beschikbaar voor nieuwe kredieten.

Volgens Hoefdraad is er een aantal internationale organisaties die kredieten wil verschaffen aan kleine bedrijven in Suriname, zoals de IDB en de Islamitische Ontwikkelingsbank. “Met de oprichting van dit fonds hebben we een mechanisme waarmee die organisaties kunnen werken.”

Het fonds gaat deze maand nog van start. De IIC wil ondernemerschap stimuleren in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribische Gebied. De organisatie steunt vooral kleine en middelgrote bedrijven. IIC-projecten hebben vooral betrekking op landbouw, bosbouw, toerisme, en technologische ontwikkeling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s