Vertrekkend ambassadeur: Chinezen doen moeite om te integreren

PARAMARIBO — Chinese immigranten doen veel moeite om te integreren in de Surinaamse samenleving, maar er zal nog veel tijd nodig zijn om het integratieprobleem op te lossen. Dat zei de vertrekkende ambassadeur van de Volksrepubliek China in Suriname, Yuan Nansheng, tijdens zijn afscheidsreceptie tegen de Ware Tijd. “Steeds meer Chinezen willen hierheen komen, dat betekent dat Suriname een aantrekkelijk land is”, aldus Yuan.

Hij werd [donderdag] uitgezwaaid door de Surinaamse regering. In het Corner House aan de Waterkant kreeg de diplomaat het grootlint van de Ereorde van de Palm omgehangen door president Desi Bouterse en zijn vrouw.

Enkele ministers waren ook aanwezig bij de plechtigheid. “U hebt een grote bijdrage geleverd aan het historische succes van de samenwerking tussen Suriname en China”, zei de president. “Uw warme persoonlijkheid hielp daarbij.” Voor het staatshoofd was de eer die hij Yuan bracht “een illustratie van de warme vriendschap tussen Suriname en China.” Yuan is altijd welkom, zei Bouterse. “Neem een paar dagen vrij en kom hierheen.”

De ambassadeur, die voor de gelegenheid een pak met een Surinaamse das had aangetrokken, zei dat Suriname onder het presidentschap van Bouterse “opmerkelijke prestaties” heeft geleverd. Hij was vooral trots dat er later dit jaar een staatsbezoek van de Surinaamse president aan China gepland staat. “Ik benijd mijn opvolger dat hij met u naar China mag vertrekken.”

Yuan trad in 2009 aan. Zijn ambtsperiode werd overschaduwd door de dood van zijn echtgenote in februari vorig jaar. Ze werd dood aangetroffen in het zwembad van Yuans residentie, maar volgens de politie was er geen sprake van een misdrijf. Yuans echtgenote is in Suriname gecremeerd. “Deze onderscheiding beschouw ik ook als een onderscheiding voor haar”, zei hij gisteren over deze episode.

De Volksrepubliek intensiveerde de samenwerking met de regering-Bouterse/Ameerali door schenkingen van militair materiaal en landbouwmateriaal. Ook verstrekte China een lening van SRD 158,2 miljoen voor de bouw van woningen.

De vertrekkende ambassadeur gaat naar het consulaat-generaal van China in San Francisco. Hij wordt daar “algemeen ambassaderaad met de rang van ambassadeur”. Zijn opvolger wordt Yang Zigang, die nu een hoge functie heeft op de Chinese ambassade in Washington.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s