Landbouwbank Suriname ‘krijgt meer ruggengraat’ door privatisering, zegt directeur

PARAMARIBO — “Ik beschouw dit als een compliment. Het is een teken dat we ons huiswerk in orde hebben.” Directeur Djaienti Hindori van de Landbouwbank verwelkomt de aankondiging van het ministerie van Financiën en de Centrale Bank dat haar instelling voor het einde van het jaar wordt geprivatiseerd. “We kunnen nu in een hoger tempo professioneler worden”, zegt Hindori.

Vijftien jaar geleden is er al een actieplan opgesteld voor de privatisering van de Surinaamse staatsbanken. De kleine, specialistische Landbouwbank, heeft volgens Hindori voldoende kracht om te overleven tussen de acht andere Surinaamse banken. “We willen onze specifieke doelstelling, het stimuleren van de agrarische sector, behouden en verder uitbouwen.”

Ook voor de kleine boer in Wanica zal de dienstverlening beter worden, verzekert Hindori. “Misschien kan ik internetbankieren aanbieden, waardoor hij niet per se naar één van de zes kantoren van de bank hoeft, maar dichterbij huis kan worden gefaciliteerd.”

Ze verwacht dat de verkoop van de staatsaandelen haar bank meer “financiële ruggengraat” zal geven. Maar er zijn nog geen harde afspraken met de Staat over wat er met de opbrengst van de aandelenverkoop zal gebeuren. “We zullen in het vervolgtraject vragen dat verkoopopbrengsten deels of volledig worden ‘teruggeploegd’ in de bank”, zegt de directeur. Er zijn nog meer zaken onduidelijk: zo weet Hindori nog niet wat haar bank moet opbrengen. “Ik weet wel dat ik meer waard ben dan geld alleen”, lacht ze.

De Landbouwbank richt zich op meer efficiëntie. De bank wil dan wel zelfstandig blijven, toch is het volgens Hindori mogelijk om kosten te besparen door met andere banken samen te werken op het gebied van ICT, beveiliging of door kantoren te delen. Daarbij staat voorop dat er geen banen verloren zullen gaan, verzekert de bankier. “De vakbond zal een belangrijke rol spelen in dit proces.”

Hoe ziet haar ideale aandeelhouder eruit? Is dat een kleine spaarder of juist een grotere investeerder? “Ik sluit niemand uit die voldoende vertrouwen heeft, zeker ook medewerkers niet. Tegelijkertijd zeg ik dat als we inderdaad een kapitaalsinjectie willen, we natuurlijk niet alleen kleinere maar ook wat grotere investeerders moeten hebben. In ieder geval hebben Surinaamse kopers de voorkeur”, zegt ze.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s