Suriname privatiseert dit jaar twee staatsbanken

PARAMARIBO — Vóór het einde van dit jaar moeten de Hakrinbank en de Landbouwbank zijn geprivatiseerd. De overheid gaat haar aandelen via de Surinaamse beurs verkopen. Daarbij hebben particuliere Surinaamse beleggers de voorkeur, zo maakten de Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën gisteren bekend.

Daarmee lijkt overname van de Hakrinbank door Republic Bank uit Trinidad van de baan. De onderhandelingen tussen de twee banken waren in een vergevorderd stadium, waarbij Republic Bank belangstelling had om het aandelenpakket van de Staat te kopen. Volgens een betrokkene verliepen deze gesprekken in overleg met de Centrale Bank van Suriname. Directeur Jim Bousaid van Hakrinbank werd gisteren overvallen door het nieuws. Hij wilde nog niet inhoudelijk reageren.

De staat is volledig eigenaar van de Landbouwbank en heeft 51 procent van de aandelen in Hakrinbank. De financiële positie van de banken wordt doorgelicht, schrijven de financiële autoriteiten in hun verklaring. Daarna zal de verkoopprijs van de aandelen worden opgesteld, en de manier waarop ze worden verkocht.

De overheid wil met de privatisering het beleggen door Surinamers bevorderen, schrijven de instanties. Ook moet de concurrentie in de bankensector worden verhoogd. “De overheid heeft echter voorop gesteld dat de positie en rechten van het bankpersoneel absoluut zullen worden gerespecteerd en verdedigd”, staat in de verklaring. Met de opbrengst van de verkoop wil de overheid schulden aflossen en “investeren in de sociale sector”.

De Centrale Bank wilde verder niet ingaan op vragen. “Het proces is in gang gezet, daar houden we het bij”, aldus een woordvoerder. Minister Adelien Wijnerman reageerde niet op herhaalde verzoeken om commentaar.

Parlementariër Ruth Wijdenbosch vindt dat de regering eerst haar plannen moet presenteren aan De Nationale Assemblee. “De aandelen zijn niet van de Staat, maar van het Surinaamse volk”, reageert Wijdenbosch. “Als de regering denkt aan privatisering, kan dat alleen na toestemming van het parlement.” Wijdenbosch herinnert eraan dat de Hakrinbank eind jaren zeventig met “middelen van het volk” is geprivatiseerd, omdat de bank failliet dreigde te gaan.

De NPS’er betwijfelt of verkoop aan particulieren de beste optie is. “Ik ben bang dat anders één of twee personen het bankwezen gaan controleren”, zegt Wijdenbosch. Ze ziet liever dat de Hakrinbank met een internationale partner in zee gaat. “Of dat de Republic Bank moet zijn weet ik niet, in ieder geval een solide bank met goede ‘ratings’”. Dan kan de Hakrinbank profiteren van kennis en toegang tot de internationale markt.

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven juicht toe dat de Staat de voorkeur wil geven aan Surinamers bij de verkoop van de aandelen, zegt voorzitter Ferdinand Welzijn. “Als mensen hun geld niet alleen in de handel stoppen, maar ook in aandelen, komt dat ten goede van de productie”, aldus Welzijn. Hij waarschuwt dat de overheid het geld niet moet gebruiken voor “populistische programma’s, zoals de verhoging van de AOV of de kinderbijslag”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s