Bouterse benoemt verdachte in Decembermoordenproces tot ambassadeur Turkije

PARAMARIBO – “Errol, je zei nog tegen me, ‘wan yonguman musu du a sani’”, zei president Desi Bouterse [dinsdag] bij de installatie van Errol Alibux tot ambassadeur voor Turkije. “Maar Turkije is té belangrijk, daarom hebben we weer een beroep op je gedaan.” Het staatshoofd en de pas benoemde ambassadeur hadden duidelijk het gevoel dat ze iets aan de samenleving uit te leggen hadden.

Was het echt nodig om een oudgediende terug te roepen uit zijn pensioen om deze functie te vervullen? Toch wel, meende Bouterse. “Het was een bewuste keus”, zei hij. “We zijn ervan overtuigd dat we met (Alibux’…red.) ervaring en kennis het meeste halen uit deze relatie.”

Alibux werd gisteren benoemd tot ‘niet- residerend’ ambassadeur. Dat betekent dat hij zijn werk vanuit Suriname doet. Alibux is verdachte in het 8 December-proces. Nederland heeft geblokkeerd dat Schengenlanden een visum aan verdachten in dit proces kunnen verlenen. Volgens Alibux zal dat hem niet verhinderen om naar Turkije te reizen. “Er zijn duizend- en- één manieren om op die plek te komen”, verzekerde hij.

Alibux was jarenlang leider van de Progressieve Arbeiders- en Landbouwunie (Palu). In 1983 werd hij premier. Na een staking in de bauxietsector stuurde Bouterse zijn kabinet naar huis. Tijdens het presidentschap van Jules Wijdenbosch was hij minister van Natuurlijke Hulpbronnen. In 2003 werd Alibux veroordeeld tot een jaar cel wegens valsheid in geschrifte en oplichting van de staat.

Hij sprak gisteren met nostalgie over zijn jarenlange samenwerking met de huidige president. “In juni 1985 werd ik door u (Bouterse…red.) toen voorzitter van het Beleidscentrum, beëdigd tot ambassadeur in Brazilië”, zei Alibux tijdens zijn toespraak. “Ik heb het genoegen om nu, 27 jaar later, opnieuw door u beëdigd te worden tot ambassadeur.” Volgens Alibux behoort Suriname vandaag “tot de leidende naties die met durf een nieuw recept voor economische ontwikkeling uitvoeren”.

Ook Alibux bood indirect zijn excuses aan tegenover een jongere generatie. “Blijkbaar zijn de ouderen nog niet weg te denken”, zei hij. “We waren allemaal rond de dertig, president, toen we het bestuur van dit land op onze schouders hebben genomen”, mijmerde Alibux. “En we hebben gepresteerd. We moeten nu de jongeren klaarmaken.”

Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken werkt de regering aan een Surinaamse diplomatenopleiding. “We kunnen de ooms Jules en Jozef niet eeuwig inzetten”, zei de president.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s