‘Moslimwereld kan katalysator zijn voor economie Suriname’

De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) is blij dat de regering Bouterse-Ameerali actiever wil worden in de islamitische club. De Ware Tijd had een exclusief interview met Ekmeleddin Ihsanoglu, secretaris-generaal van OIC. “Suriname kan een brug slaan naar moslims in de regio.”

PARAMARIBO — Suriname is sinds 1996 lid van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), maar in het lidmaatschap was een beetje de klad gekomen. In december kondigde minister Lackin van Buitenlandse Zaken aan dat de republiek haar achterstallige contributie had betaald en zich opmaakte om meer werk te maken van deze internationale organisatie. Een voornemen dat wordt verwelkomd door Ekmeleddin Ihsanoglu, secretaris-generaal van de OIC. Volgende maand hoopt hij een officieel bezoek te brengen aan Suriname.

“Ik zie ernaar uit om een duurzamere samenwerking tot stand te brengen tijdens mijn bezoek”, zegt Ihsanoglu over de telefoon vanuit Jeddah, Saoedi-Arabië. “Ik denk dat Suriname een belangrijke rol kan spelen als bruggenbouwer tussen de OIC en de islamitische wereld en landen in Zuid-Amerika”. Dat kunnen politieke, economische of culturele bruggen zijn, wat hem betreft.

Streng

De OIC telt 57 lidstaten in vooral het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Een streng islamitisch land als Saoedi-Arabië is lid, daar heeft de koning absolute macht. Maar ook een democratie als Turkije, die een sterke scheiding tussen religie en staat kent maakt deel uit van deze organisatie. Evenals Steenrijke Golfstaten en conflictgebieden als Syrië en Afghanistan. De organisatie werd in 1969 opgericht om de belangen van de islamitische wereld te verdedigen en vrede en samenwerking te bevorderen. De Turkse historicus Ihsanoglu werd in 2005 gekozen tot secretaris-generaal.

Hoewel de islam een gezamenlijk erfgoed is, is de OIC een politieke en niet een religieuze organisatie, benadrukt Ihsanoglu. “Hoewel de islam een brug van gemeenschappelijkheid is die daar dwars door de lidstaten loopt, worden de onderlinge verhoudingen bepaald door wederzijdse belangen”, zegt de secretaris-generaal.

Democratie

Suriname, waar een minderheid van de bevolking moslim is, is geen vreemde eend in de bijt, vindt hij. “Suriname is binnen de OIC niet de enige pluralistische democratie of seculiere staat: bijvoorbeeld Turkije en Libanon zijn dat ook.”

De republiek werd lid van de OIC toen de betrekkingen met de toenmalige donor Nederland bekoelden en het land op zoek was naar alternatieve sponsoren. Ihsanoglu vindt het geen probleem dat Suriname vooral hoopt te profiteren van het OIC-lidmaatschap. “De economische instituten van OIC kunnen de ontwikkeling van Suriname stimuleren en zijn economie helpen diversifiëren”, zegt hij. “Toch denk ik dat Suriname ook kan bijdragen naar draagkracht.”

Brazilië

Landen als Brazilië willen nu ook betrekkingen met de OIC aangaan. “Daar zijn we nu over aan het onderhandelen. Die grote landen hebben niet eens de waarnemersstatus, en jullie zijn volwaardig lid. Dat biedt jullie veel voordelen.”

Naast de Islamitische Ontwikkelingsbank kent de OIC nog een aantal andere werkarmen, die “kunnen fungeren als katalysator voor de economische heropleving van Suriname, door nieuwe markten voor gezamenlijke projecten door te voeren en investeringen aan te moedigen”, zegt de Turkse diplomaat.

Infrastructuur

Door de ‘voorkeurshandel’ met de OIC-landen kan Suriname profiteren van lagere invoerrechten en toegang tot financiering. Ihsanoglu: “Veel landen in Azië en Afrika hebben leningen gekregen van de Islamitische Ontwikkelings-bank om bijvoorbeeld hun infrastructuur te verbeteren. Waarom Suriname niet?”

Volgens de OIC-topman hoeft meer handel met het Midden-Oosten niet te botsen met verplichtingen van Suriname aan het Zuid-Amerikaanse handelsblok Unasur. “Vergeet niet: de OIC is geen gemeenschappelijke markt, geen douane-unie. Als de Surinaamse autoriteiten hun huiswerk doen, komen ze er wel uit.”

De OIC heeft dus ook duidelijk het gevoel te kunnen profiteren van meer contact met Suriname. De organisatie wil de banden met de moslimgemeenschap en het Caribische Gebied aanhalen. Ihsanoglu verzekert dat dat moet gebeuren “binnen de grenzen van nationale wetgeving en met volkomen respect voor de lokale diversiteit en cultuur”.

Tussenpersoon

Hij ziet Suriname in de rol van tussenpersoon: leiders van moslimgemeenschappen in Latijns-Amerika kunnen hier een ingang vinden, en het land is een goede locatie voor evenementen en vergaderingen. De OIC oriënteert zich bovendien “in een later stadium” op een regionaal kantoor in het Caribische Gebied. De huidige kantoren van de OIC bevinden zich in New York, Genève en Brussel en faciliteren het contact met de Verenigde Naties en de Europese Unie. “We willen het netwerk van regionale kantoren uitbreiden, naar we hopen te beginnen in Washington DC”, zegt Ihsanoglu.

Islamitische wetgeving hoeft samenwerking niet in de weg te staan, meent de diplomaat. “We werken binnen het wettelijk kader van de betrokken landen.” Hoewel de rechten van vrouwen in lidstaten als Saoedi-Arabië achtergesteld zijn aan die van mannen, discrimineert de OIC niet tegen vrouwen, zegt hij. “We hebben veel programma’s voor de ondersteuning van de vrouw.” De OIC wil zich ook niet bemoeien met het religieuze leven van moslims in Suriname, zegt hij desgevraagd. “We willen geen normen opdringen.”.-.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s