Staatsolie betreurt stopzetting Tapajai-project voor hydro-energie

PARAMARIBO — Staatsolie betreurt het voorlopige einde van het Tapajai-project. Het project moest door omleiding van de Tapanahonyrivier naar het stuwmeer, het rendement van de Afobaka-centrale verhogen. Het staatsbedrijf deed in opdracht van de regering onderzoek naar de sociale en milieugevolgen van het plan. Dat onderzoek heeft tot nu toe 6 miljoen US dollar gekost, zegt Staatsolie-directeur Marc Waaldijk tegen de Ware Tijd.

Vorige week liet president Bouterse aan inheemse gezagsdragers in het gebied weten dat het plan voorlopig niet doorgaat. In het gebied bestond weerstand, omdat enkele dorpen mogelijk zouden moeten worden ontruimd.

“We zaten midden in de studie”, zegt Waaldijk. Volgens hem had nader onderzoek kunnen uitwijzen dat de impact minder groot zou zijn dan gedacht. “Bijvoorbeeld dat slechts een deel van het dorp Palumeu had moeten worden verplaatst.”

Een deel van de binnenlandbewoners heeft een trauma overgehouden aan de aanleg van het stuwmeer, geeft Waaldijk aan. “Er zijn mensen die het idee hebben dat het anders had gemoeten.” Volgens hem wilde Staatsolie de lokale bevolking in het plan betrekken, bijvoorbeeld door de aanleg van wegen.

“Daardoor zou de afhankelijkheid van waterwegen worden verminderd, want de bevaarbaarheid van de rivier is niet overal even- goed.” Staatolie was bezig Tapajai bij de regering te promoten, zegt Waaldijk. De topman is duidelijk nog steeds enthousiast over het plan, dat volgens hem technisch niet heel ingewikkeld is. “Het grote voordeel is dat je ecologische voetafdruk wordt verminderd”. De energie is schoner en goedkoper dan energie uit olie.

Waaldijk zegt te verwachten dat Tapajai over een paar jaar alsnog doorgaat. “De president wil het ook graag. Het is ook nodig. Misschien is de tijd nu nog niet rijp.”

Het staatsbedrijf heeft zich op de beslissing van de regering voorbereid, geeft de directeur te kennen. Staatsolie is bereid om een grotere rol te spelen in de stroomvoorziening van het land. “We bouwen nu een centrale van twee keer zeventien megawatt, maar we hebben vier fundaties gebouwd. We kunnen dus uitbreiden naar het dubbele vermogen”, zegt Waaldijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s