Standard & Poor’s geeft Suriname verhulde waarschuwing

PARAMARIBO — Het ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) waardeerde vrijdag de vooruitzichten voor de Surinaamse economie op. Maar het bureau gaf voor de goede verstaander een paar waarschuwingen aan het adres van de Surinaamse regering.

De ‘rating’ van Suriname blijft gelijk, op ‘BB-/B’. Maar de ‘outlook’, de verwachtingen van het bureau voor de economische ontwikkeling, werd bijgesteld van ‘stabiel’ naar ‘positief’.

De reden zijn grote investeringen in de mijnbouw en oliesector. “S&P verwacht dat hierdoor de export omhoog gaat en de inkomsten voor de staat zullen groeien”, zegt kredietanalist Richard Francis in een persbericht.

S&P heeft ook goede verwachtingen van de aangekondigde belastinghervor- ming en de oprichting van een welvaartsfonds.

Directeur Marc Waaldijk van Staatsolie is dan ook ingenomen met de nieuwe ‘outlook’. Het is voor een deel het resultaat van goed lobbywerk door de Centrale Bank, denkt hij. “Deze governor (Gilmore Hoefdraad…red) krijgt het voor elkaar om Suriname beter op de kaart te zetten bij de ratingbureaus”, zegt Waaldijk tegen de Ware Tijd. “In het verleden is dat onvoldoende gebeurd”.

Het nieuws komt op een moment dat de overheid krap bij kas zit.

De regering heeft aangekondigd niet-noodzakelijke uitgaven op te schorten. Volgens gegevens van de Centrale Bank van Suriname zijn de internationale reserves gedaald van ruim 1 miljard Amerikaanse dollar eind 2012 naar 861,4 miljoen Amerikaanse dollar vorige maand.

“Ofschoon S&P dat niet expliciet zegt, is er een spanning tussen de verwachtingen op de korte en op de lange termijn”, reageert hoogleraar economie Tony Caram. Op lange termijn zijn de vooruitzichten positief, beaamt hij. “Maar S&P wijst ook op de risico’s. Naarmate er meer projecten komen wordt het moeilijker om de economie te managen.” Het gevaar bestaat dat de economie oververhit raakt en het tekort aan arbeidskrachten nog groter wordt.

Volgens Caram is de situatie op het moment nog steeds zorgelijk. “De regering beseft niet voldoende dat er aanpassingen moeten worden gepleegd.”

Die zorgen lijken te worden gedeeld door S&P. “Als de hervormingsagenda van de regering vertraging oploopt of wordt teruggedraaid, zouden we het vooruitzicht weer kunnen herzien naar ‘stabiel”, schrijft het bureau in zijn persbericht. “Bovendien kan een aanhoudende scherpe daling van de grondstoffenprijzen die de export en de overheidsinkomsten aanzienlijk doet dalen, de overheidsfinanciën en de betalingsbalansen onder druk zetten. Als er niet een tijdig en daadkrachtig antwoord komt op zo’n scenario, kunnen we maatregelen nemen om de rating te verlagen”.

Volgens Waaldijk zijn zorgen over de financiële positie van de overheid echter onterecht. “Het land is een huishouding, en daar kunnen dingen soms verkeerd gaan. Deze ‘outlook’ is een positief signaal.”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s