‘Chinese leningen hebben tastbaar effect op economische ontwikkeling Suriname’

Het bezoek van Bouterse aan China staat in het teken van 160 jaar Chinese immigratie en de haalbaarheid van aangekondigde sociale projecten. Een landbouwverdrag moet de samenwerking meer richting geven, vertelt ambassadeur Yang Zigang.

Voor het eerst in bijna tien jaar brengt een Surinaamse president een officieel bezoek aan China. Vandaag begint Desi Bouterse zijn werkbezoek aan de Volksrepubliek. Hij heeft zijn gastheer Xi Jinping begin deze maand al ontmoet op Trinidad. Op het programma staan ontmoetingen met zakenmensen en een bezoek aan de provincie Hunan. Ook zal Bouterse een toespraak houden voor het Wereldvredeforum van de prestigieuze Tsinghua universiteit. Naast Bouterse spreken ook de vicepresident van China,Li Yuanchao, en de president van Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, dat forum toe. De Ware Tijd sprak met de ambassadeur van China in Suriname, Yang Zigang, over dit bezoek.

Het bezoek van president Bouterse is een werkbezoek, geen staatsbezoek. Is daarvoor gekozen om China’s betrekkingen met Nederland en de Verenigde Staten te ontzien, gezien Bouterse’s veroordeling voor drugshandel?

“Ik wil niet ingaan op deze vraag.”

Welke bedrijven zal de president in China bezoeken, en hebben die concrete plannen om in Suriname actief te worden?

“De presidentiële delegatie zal een groep van Surinaamse bedrijven en ondernemers meebrengen. Ze zullen een zakendiner bijwonen, verzorgd door de Chinese Raad voor de Bevordering van Internationale Handel. Ik heb begrepen dat daar vele sectoren bij aanwezig zullen zijn.”

Welke rol speelt Suriname in het Zuid-Amerikabeleid van China? Vaak wordt er gesproken over een ‘brug’-functie die Suriname vervult tussen het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika, maar wat komt daar in de praktijk van terecht met beperkte verbindingen tussen Suriname en deze gebieden?

“Suriname is een belangrijke partner en vriend in het kader van China’s samenwerking met Zuid-Amerika. De unieke schakelpositie van Suriname lijkt op dit moment misschien weerbarstig, maar daarom is infrastructuur ook zo’n aandachtspunt voor de Surinaamse regering. Natuurlijk heeft dat tijd nodig, maar zoals Surinamers zeggen, ‘wanwan futu e doro bergi’.”

President Bouterse zal een toespraak houden voor het Wereldvredeforum van de Tsinghua universiteit. Waarom is hij hiervoor uitgenodigd?

“Suriname is een land met een culturele en etnische verscheidenheid, en zijn harmonische samenleving is internationaal veelvuldig geprezen. Het symbool van een synagoge en moskee die naast elkaar staan spreekt boekdelen over de ervaring van Suriname op het gebied van wereldvrede. Daarnaast viert Suriname dit jaar 160 jaar Chinese immigratie. Beide presidenten stonden hierbij stil tijdens hun ontmoeting in Port-of-Spain. Deze sterke historische en culturele banden vormen de basis voor verdere nauwe samenwerking tussen de twee landen. De reis van president Bouterse zal voor het Chinese volk een kennismaking vormen met een land van vrede, religieuze tolerantie en redelijk economisch succes. Een ware vriend van China, hoewel gescheiden door oceanen.”

President Xi kondigde tijdens zijn recente bezoek aan Trinidad een investeringspakket voor het Caribisch Gebied aan. Hoeveel geld is gereserveerd voor Suriname?

“Dit hulp- en leningenprogramma bestaat uit schenkingen, rentevrije leningen, leningen met lage rente en speciale leningen voor projecten. Op het moment is er nog geen onderscheid gemaakt voor de verschillende landen. Suriname zal als trouwe vriend van dit pakket kunnen profiteren, vooral voor de landbouw, infrastructuur, ziekenhuizen, en andere projecten die het welzijn van de bevolking raken. Vorige leningen en schenkingen hebben al een tastbaar effect gehad op de ontwikkeling. Zo stimuleert de weg naar Atjoni economische groei op die route.”

Er is al enige tijd sprake van een ziekenhuis in Wanica en een woningbouwproject op Sophia’s Lust. Zullen de twee presidenten een begindatum voor deze projecten afspreken en hoe worden ze gefinancierd?

“Beide projecten zullen worden betaald met een schenking van China. Ons schenkingsbeleid is erop gericht om het dagelijks welzijn van het Surinaamse volk te verbeteren. Als ontwikkelingsland weet China als geen ander hoe sociale voorzieningen zoals ziekenhuizen de kwaliteit van leven kunnen verbeteren en hoe frustrerend het is als ze ontbreken. De voortgang van dit project hangt af van vele factoren, zoals grondtoewijzing, haalbaarheidsstudies, enzovoorts. In de komende maanden komt een studiegroep over uit China, daar ben ik blij om.”

Is China nog steeds van plan om een fabriek voor kant-en-klare woningen op te zetten in Suriname?

“Chinese bedrijven hebben wat zakelijke initiatieven genomen die worden ondersteund door de Surinaamse regering. Die initiatieven moeten op de lange termijn wel haalbaar blijken, anders is het project niet rendabel en zorgt het niet voor een blijvende verbetering van de volkshuisvesting.”

Tot nu toe is de Chinese betrokkenheid bij de infrastructuur beperkt tot wegenbouw. Zijn er andere infrastructuurprojecten waar Chinese bedrijven interesse voor hebben?

“De Surinaamse regering en enkele Chinese bedrijven bekijken nieuwe gebieden voor samenwerking op het gebied van infrastructuur, zoals de bouw van waterkrachtcentrales, irrigatieprojecten, en in enkele gevallen, goudwinning. Dit zijn in feite initiatieven van de private sector in samenwerking met de overheid.”

Hoe staat het met de samenwerking op landbouwgebied?

“China wil het plan van de regering om Suriname de graanschuur van het Caribisch Gebied te laten worden ondersteunen. Een Chinese schenking van 24 containers met landbouwmachines wordt nu verdeeld onder Surinaamse boeren. Op dit moment worden 360 hakfrezen verscheept. Beide regeringen staan achter het streven om samen een landbouwkundig demonstratiecentrum op te zetten. Om onze inspanningen op een rijtje te zetten zullen we een raamovereenkomst voor landbouwsamenwerking bespreken en ondertekenen, die ook voor meer sturing en afstemming moet zorgen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s