Diplomatiek charmeoffensief moet Nederlandse bedrijven kans geven in Suriname

PARAMARIBO – De diplomatieke toenadering die Nederland zoekt tot Suriname, heeft mede tot doel meer kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven te scheppen. De nieuwe zaakgelastigde ad interim, Ernst Noorman, zegt in gesprek met de Ware Tijd dat hij joint ventures tussen het Nederlandse en het Surinaams midden- en kleinbedrijf wil bevorderen.

Hij denkt aan de landbouw en voedselverwerking, het toerisme, en IT- en financiële dienstverlening. Noorman: “Bovendien is waterbeheer een speerpunt voor Nederlandse bedrijven en de overheid.”

Volgens Noorman is de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans bezig met een “duidelijke toenadering” naar de republiek. Eind vorige maand zei Timmermans dat Nederland actiever wil zijn in opkomende economieën met grote rol van de overheid. Die omschrijving lijkt naadloos aan te sluiten bij Suriname.

“Economische diplomatie is een groot goed”, reageert de zaakgelastigde. “Het gaat economisch goed met Suriname, en hoewel het een kleine markt is, liggen hier wel degelijk mogelijkheden.” In landen waar de overheid een grote rol heeft, kan de ambassade deuren openen voor bedrijven, geeft hij aan. “In een transparante markt heeft een ambassade logischerwijs een kleinere rol.”

Voelen Nederlandse grote bedrijven, zoals baggeraars en aannemers, de hete adem van bijvoorbeeld Chinese concurrenten in hun nek? Noorman: “Nederlandse firma’s gedijen bij een open markt met eerlijke concurrentie. Ik adviseer Suriname niet alleen naar de prijs te kijken, maar vooral naar de kwaliteit die Nederlandse bedrijven bieden.”

Volgens de diplomaat wil de voormalige kolonisator Suriname ondersteunen bij een duurzame ontwikkeling van de economie. “Zoals veel landen moet Suriname van een extractie naar een transformatie-economie. Je moet zelf iets doen met je natuurlijke hulpbronnen.”

Noorman vindt de economische banden tussen Suriname en de rest van het Koninkrijk der Nederlanden belangrijk. “We vertegenwoordigen hier net zo hard Aruba en Curaçao.” Hij zal binnenkort met die eilanden bespreken wat hij voor ze in Suriname kan betekenen.-

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s