Sterke man Brunswijk komt ontwikkeling brengen in Commewijne, is de belofte

MARIËNBURG – Als je over de hoofdweg langs Mariënburg rijdt, is het lokale partijkantoor van Pertjajah Luhur niet te missen. Het stenen gebouw steekt af tegen de schamele houten barakken waar de meeste inwoners van Mariënburg in leven. Een portret van PL-leider Paul Somohardjo prijkt op de gevel, samen met de slogan ‘PL – de partij die nooit slaapt!’ Commewijne is PL-land, is de niet mis te verstane boodschap van het gebouw.
De PL mag dan volgens eigen zeggen nooit slapen, toch brandt er zaterdagavond geen licht in het kantoor. Een paar stappen verder, aan de andere kant van de hoofdweg, baadt de roestige feestzaal van Mariënburg juist wél in een zee van licht.
En de hal is niet versierd met rood, de kleur van de PL, maar met geel. Dat is de kleur van de grote rivaal van de PL in Commewijne, de ABOP. De partij waagt het namelijk op deze avond voor de eerste maal een meeting te organiseren in het district.
In de aanloop naar de verkiezingen van 2015 is Commewijne het strijdtoneel geworden van PL en ABOP. Die laatste wil loskomen van het imago van marronpartij en doorstoten naar de andere bevolkingsgroepen. Een zetel in Commewijne kan ABOP’s positie bij de presidentsverkiezingen versterken. Dat is waar het vanavond om zal draaien.
Dorpsbewoners lopen opgewonden heen en weer over de hoofdweg, in afwachting van ABOP-leider Ronny Brunswijk. Af en toe moet er plaats worden gemaakt voor een afgehuurde lijnbus, die sympathisanten aanvoert. Er zijn groepen marrons. Maar ook opvallend veel Hindoestanen en Javanen zijn gehuld in ABOP-truitjes.
Een voorbeeld van een niet-marron die zich tot de ABOP heeft bekeerd is lokaal partijbestuurder Harold Sheombarsing. We spreken hem als hij op de hoofdweg zijn leider staat op te wachten – de geplande aanvangstijd voor de manifestatie is ondertussen ruim gepasseerd. Mensen lopen met tassen vol eten de hal al weer uit.
Sheombarsing – voorlichter op het districtscommissariaat en niet zo vaak meer in de krant sinds dc Karta-Bink haar eigen voorlichting doet, zegt hij spijtig – is niet van huis uit ABOP’er: hij stapte over van de NDP. “Daar worden alle beslissingen genomen door een kleine kliek”, zegt Sheombarsing. De PL doet hij af als “niet multi-etnisch.” Hij vult aan: “En zelfs voor de Javanen hebben ze niets gedaan.”
Commewijne gaat gebukt onder de herinnering van roemrijke plantages en fabrieken. Maar veel mensen zitten er nu zonder werk, de visserij en landbouw hebben het moeilijk. En de woonomstandigheden in de ‘kampong’ van Mariënburg zijn schrijnend. Dat alles maakt het district tot vruchtbare grond voor messiassen.
Brunswijk is zo’n verlosser, is de boodschap van de avond. De grote man is na anderhalf uur gearriveerd, met een aantal ABOP-ministers in zijn kielzog. Hij is de sterke man die ontwikkeling kan brengen in het district, klinkt het vanaf het podium. “Het is de wil van de Almachtige”, roept partijprominent Poniran Somohardjo zelfs uit. “ABOP-leider, bevrijdt me! Gado masra poti mi na verdoemenis, now mi de veilig na ABOP!”
Brunswijk zelf blaakt van zelfvertrouwen. “Kenki musu kon”, zegt hij. “Tide wi e stort wan fundering, na wan histori dei gi mi.” Hij gooit de deur voor ander etniciteiten wagenwijd open. “Mi nanga Yampaneisi na wan.” Om dat te bewijzen haalt hij een verlegen tiener met Javaanse trekken op het podium, van wie hij zegt dat het zijn zoon is.
Ook Sheombarsing benadrukt in zijn toespraak het nieuwe multi-etnische karakter van de partij. “Ala yari den man hori unu ini hokjes, dati wi wani doorbreek”, dondert hij. “Mi pkin brada trow nanga wan marron. Ik ben Hindoestaan, maar ben met een moslim getrouwd. Wij zijn allen Surinamers.”
Over de plannen van ABOP met het district zijn de sprekers verder vaag.
Jerrel Modiwirijo, voorzitter van ABOP-Commewijne, wil oude tijden laten herleven. ‘’Mijn streven is dat de industrieën van toen weer terug moeten”, zegt hij. Hoe dat precies moet gebeuren, wordt niet duidelijk.
De zaal luistert braaf, maar komt niet echt los als er vanaf het podium “Bigi Bravo for president” wordt gescandeerd.
Aan het eind van de meeting worden ruim dertig nieuwe partijkernen geïnstalleerd, waarna Damaru het podium overneemt. Een Hindoestaanse man met een ABOP-vlag in de ene hand en een biertje kijkt gelukzalig toe.
Hij blijkt geen partijlid, maar buschauffeur, die een groepje sympathisanten naar de meeting heeft gereden. “Ik doe gewoon mee en kijk waar het eindigt”, zegt hij een beetje aangeschoten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s