Veiligheid grote evenementen Suriname onder druk

PARAMARIBO – Het ging nét goed, dinsdag tijdens de finale van ‘Got Talent?’ een talentenjacht voor scholieren van middelbare scholen. Terwijl de wedstrijd haar climax naderde, dreigde een massa van duizend man de toegangsdeuren van de Anthony Nesty Sporthal (ANS) te forceren. Nooduitgangen en gangpaden werden geblokkeerd. De brandweer besloot toen de toegangsdeuren open te gooien en de show stil te leggen.
“Een stukje psychologie”, zegt Michel Jules, hoofd preventie van de brandweer. “Mensen gaan zich vervelen en gaan na verloop van tijd weg.” Presentator Enver Panka boog de hachelijke situatie om in een miniconference (“Nee, die stoel is niet vrij, mijn tas zit daar”) en niemand raakte in paniek. Wachtenden sloegen niet aan het rellen. De zaal hoefde niet ontruimd te worden. De show ging door.

Op deze manier gaan vele evenementen in Suriname nét goed. “We mogen dankbaar zijn dat we tot nu toe voor een incident gespaard zijn gebleven”, zegt Jules. Hij brengt de brand in een nachtclub in het Braziliaanse Rio Grande afgelopen januari, in herinnering. Daarbij vielen 242 doden. “Dat zou ook hier kunnen gebeuren.”

De maatregelen die een organisator moet treffen voor de veiligheid horen in de vergunning, die wordt verleend door de districtscommissaris (dc), te staan. De organisator vult een aanvraagformulier in waarop moet worden aangegeven om wat voor soort evenement het gaat. Dat formulier gaat ook naar de politie en de brandweer, die hun advies uitbrengen aan de dc.

Vergunning
“De politie en brandweer geven aan onder welke voorwaarden het evenement kan plaatsvinden, en die worden opgenomen in de vergunning”, zegt dc Mike Nerkust. Volgens hem adviseren de diensten nooit dat een evenement niet moet plaatsvinden.
De brandweer heeft plannen klaarliggen voor locaties waar vaker grotere dingen worden georganiseerd. “Als er een vergunningsaanvraag komt, halen we die uit de kast”, vertelt Jules. Iedere locatie heeft een andere benadering nodig. Maar vrijwel altijd speelt het probleem dat ANS, Flamboyant Park en het André Kamperveenstadion niet geschikt zijn voor grote evenementen.
Dat voert ook Odette Miranda van Dominion, het bedrijf dat ‘Got Talent?’ organiseerde voor Telesur en Staatsolie, aan. “Geen enkele locatie is geschikt”, zegt Miranda. Ze moet genoegen nemen met het ANS, maar is niet te spreken over de hygiëne en de noodvoorzieningen. Zo zou de noodverlichting onvoldoende zijn. “Geef me dan een andere faciliteit.”
De nooddeuren van het ANS zijn niet berekend op de aantallen mensen die voor een voorstelling daar komen. Jules: “We kijken of we dan iets ruimer kunnen gaan.” Onder strikte voorwaarden: er wordt een stoelenplan gemaakt, met voldoende gangpaden en niet te lange rijen. De brandweer berekent hoeveel mensen per minuut door een nooduitgang kunnen gaan. Dat na de bekendmaking van de uitslag dinsdag de hal binnen een mum van tijd leeg was, ziet Jules als bewijs dat zijn berekeningen in orde waren. “Zo improviseren we van geval tot geval.”

Ongeschikt
Maar het komt voor dat de ordediensten een locatie ongeschikt vinden. Zo was de brandweer erop tegen dat Digicel, een telefoonmaatschappij, in december een show organiseerde in het André Kamperveenstadion. Toch verleende de dc daarvoor een vergunning. “In zulke gevallen moet je je hoofd buigen als ambtenaar en er invulling aan geven”, zegt Jules. “Dan zeggen we wel dat we niet instaan voor de consequenties.”
De brandweer benadrukt een goede samenwerking te hebben met de dc’s. Zelfs als iemand vuurwerk voor zijn huis wil afsteken, wordt er om advies gevraagd. Toch zouden ambtenaren soms gevoelig zijn voor druk om een evenement door te laten gaan. Dc Nerkust zegt dat hij onder geen enkele druk staat.
Het lijkt erop alsof de brandweer en de politie alleen tijdens het evenement, dus als een mogelijke calamiteit zich al ontwikkelt, kunnen ingrijpen. Volgens Jules is die indruk onterecht. Er zouden voordelen aan zitten als dc, politie en brandweer als ‘driekoppige eenheid’ samen beslissen over een vergunningaanvraag. Maar de huidige constructie is nog niet zo slecht, omdat sabotage door ambtenaren om politieke motieven is uitgesloten. Jules: “Als burgervader zal een dc niets doen dat de bevolking in gevaar brengt.”
In het geval van de finale van ‘Got Talent?’ was er van te voren geen overleg geweest tussen de organisator, Dominion, en de ordediensten. “De politie en de brandweer melden zich op de avond zelf”, vertelt Miranda, verantwoordelijk voor de Got Talent?-finale.

Vlekkeloos
Maar ook als er wel van te voren overleg is tussen organisator, hulpdiensten en de overheid, is dat geen garantie dat alles vlekkeloos verloopt. Het Digicel-evenement werd vanaf de planningfase begeleid door een ambtenaar. Toch werden de ordediensten ook daar verrast door de massa.
De organisatie haalde een stunt uit met toegangskaarten per sms, wat een ongekende toeloop veroorzaakte. “Toen de teller op 30.000 aanwezigen stond, hebben wij gezegd: wilt u stoppen”, aldus Jules. Toch ging de organisatie door. Volgens Digicel waren er ruim 40.000 man aanwezig bij het concert.
Miranda weet nog niet wat er precies fout is gegaan bij ‘Got Talent?’, vertelt ze. Ze wist dat de finale altijd extra mensen trekt, en daarom had ze extra security ingehuurd. Toch was dat niet genoeg om de massaal opgekomen bezoekers te betomen. Miranda heeft geen verklaring waarom er meer kaartjes in omloop waren dan afgesproken.
Tijdens de finale werd er op kaartjes gecontroleerd bij de toegangsdeuren van NIS. Op iets meer afstand controleren, bij de toegang tot het terrein, was geen optie, zegt ze. “Mensen springen makkelijk over de muur rond het terrein heen.” Extra hekken plaatsen om dat te voorkomen, heeft ze niet overwogen.
Volgens dc Nerkust is Dominion zijn boekje te buiten gegaan en wordt de organisatie daarop aangesproken. Nerkust: “Dat is toch logisch?”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s