‘Constitutioneel Hof moet Amnestiewet legitimeren’ – oppositie probeert tijd te rekken

Het Surinaamse parlement kon gisteren niet beginnen aan de behandeling van een wet, die een Constitutioneel Hof in het leven moet roepen.

“Mijn excuses aan de samenleving”, verzuchtte Jennifer Simons, voorzitter van de Nationale Assemblee (DNA), toen ze donderdagmiddag de hamer liet vallen in een halflege vergaderzaal. Het Surinaamse parlement had moeten beginnen met de behandeling van een wet voor de instelling van een Constitutioneel Hof, belangrijk voor de voortgang van het Decembermoordenproces.

Niet intekenen op presentielijst

Maar oppositie maakte van een beproefd politiek wapen gebruik: niet intekenen op presentielijst, waardoor de vergadering wegens te weinig aanwezige leden niet kon doorgaan.

Daarmee is het zoveelste hoofdstuk in de lange saga van het Decembermoordenproces ingezet. Dat proces ligt praktisch stil sinds de aanname van een Amnestiewet door de DNA vorig jaar.

Hof op papier

Onder de worden de verdachten van de moord op 15 tegenstanders van het toenmalige militaire bewind in 1982, onder wie huidig president Desi Bouterse, gevrijwaard van strafvervolging.

De Krijgsraad, waar de verdachten sinds 2007 terecht stonden, schortte daarop de behandeling van de zaken op. Het Constitutioneel Hof moest besluiten of de Amnestiewet, waarmee de wetgever immers ingreep in een lopend proces, rechtsgeldig was of niet. Alleen: dat Hof bestaat alleen op papier, in de Surinaamse grondwet. Het huidige wetsvoorstel moest het Hof handen en voeten geven.

‘Regering wil politiek Hof’

“Ik heb het gevoel dat men die nietige Amnestiewet door het Constitutioneel Hof wil laten legitimeren”, zegt Radjkoemar Randjietsing, fractievoorzitter van het oppositionele Nieuw Front. Volgens hem is het Hof niet nodig, en hij vindt het onzin dat de Krijgsraad wil wachten op “een Hof dat niet bestaat”. Randjietsing ziet de ontwerpwet als een beperking van de grondwettelijke bevoegdheden van rechters. “De regering wil een politiek Hof”

Maar Amzad Abdoel, parlementslid namens de Nationaal-Democratische Partij van president Bouterse, wil daar niets van weten. “Het gaat niet om de Amnestiewet”, zegt hij. “We geven invulling aan iets wat in de grondwet staat”.

Geen rechters

Volgens het voorstel (pdf) worden de leden van het Hof benoemd door de president, op voordracht van het parlement. DNA-leden, politieke partijen en mensenrechtenorganisaties mogen wetten ter toetsing aan de grondwet aan het Hof voorleggen. Opvallend is dat kandidaten voor het hof wel jurist moeten zijn, maar niet tot de rechterlijke macht mogen behoren.

“Stel dat een rechter in een lopende zaak een wetsbepaling voorlegt aan het Constitutioneel Hof, en dan zit hij daar wéér als lid van dat Hof, dat is belangenverstrengeling”, reageert Abdoel.

De nabestaanden van de slachtoffers hebben eerder gezegd dat president Bouterse met het wetsontwerp “rechter in eigen proces wordt.” Ze willen via een procedure bij de mensenrechtencommissie van de Organisatie voor Amerikaanse Staten Suriname dwingen om de Amnestiewet in te trekken. Het lijkt erop dat de oppositie ondertussen zo veel mogelijk tijd probeert te rekken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s