Surinaamse stichting gaat schendingen homo-rechten in kaart brengen

de Ware Tijd, 13/8/2012

door Ewout Lamé

PARAMARIBO — Hoe erg is het geweld tegen homo’s in Suriname? De stichting LGBT Platform wil in 2014 een antwoord hebben op die vraag. Daarom begint het platform met een project om de schendingen van de rechten van homo’s systematisch in kaart te brengen. Op Jamaica loopt een soortgelijk project al een aantal jaar. De Jamaicaanse advocaat Maurice Tomlinson was in Suriname om een training te geven. Niet alleen aan homoactivisten; ook de Surinaamse politie was aanwezig.

“Verbazingwekkend”, noemt Tomlinson de deelname van de politie. “Woensdag hield ik een speciale training voor de politie met 22 deelnemers. En vandaag zijn drie politiemensen vrijwillig op hun vrije zaterdag teruggekomen.” Een hemelsbreed verschil met de situatie in zijn land, waar homoseksualiteit officieel nog is verboden. De politie reageert vaak onverschillig als homo’s aangifte doen van geweld. Inspecteur van politie Dennis Kolf is deze zaterdag nogmaals aanwezig. Volgens hem komen extreme geweldsdelicten tegen homo’s zoals op Jamaica in ons land niet voor. “We maken vooral huiselijk geweld mee tegen homo- en biseksuelen”, zegt Kolf. De training maakt hem eens te meer duidelijk “dat homo’s als normale mensen willen worden gezien”, zegt hij. Het Jamaicaanse project documenteert gevallen van agressie door de slachtoffers te interviewen.

Op de training vertelt Tomlinson dat het van belang is het slachtoffer op zijn gemak te stellen, en vooral geen valse verwachtingen te wekken. “Als iemand door zijn familie uit huis is gegooid omdat hij gay is, doe dan niet alsof je onderdak voor hem gaat regelen”, adviseert hij. Het vragenformulier dat de organisatie gebruikt, moet precies in kaart brengen wat voor soort geweld heeft plaatsgevonden, en waar- om. Opvallend is dat op het formulier heel exact wordt gevraagd naar seksuele identiteit. “Het kan zijn dat een man een gezin heeft en wordt afgeperst omdat hij seks met mannen heeft”, legt Tomlinson uit. Ook de raciale achtergrond is relevant, vindt hij. “Homorechtenorganisaties hebben beperkte middelen. Als je goed in kaart hebt waar de grootste problemen zijn, kun je je op die gemeenschap richten.” Tomlinson heeft nog geen definitieve cijfers, maar zegt dat in Jamaica waarschijnlijk het meeste geweld voorkomt binnen de familie, en binnen de Afro-Jamaicaanse gemeenschap.

Tieneke Sumter van LGBT Platform denkt dat dat in Suriname ook zo is. “Een onderzoek onder 120 lesbische en biseksuele vrouwen wees uit dat ze zich binnen de familie het meest gediscrimineerd voelen. Dus daar zullen ze ook het meeste geweld meemaken.” De medewerking van de politie noemt ze ‘uniek’. Sumter: “Het kan een signaal zijn voor homoseksuele of lesbische politie- mensen om binnen het korps voor hun seksualiteit uit te komen”.-.

Plaats een reactie